Obavezno pročitati

Obavezno pročitati Module
Collapse
No announcement yet.

ot Vis- JNA

Page Title Module
Move Ukloni Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • ot Vis- JNA

  Prvotno napisano od trotil
  Moj odgovor:
  Prvotno napisano od Lupus
  Vidi, fotke su oke, nek nek mi od odavdje objasni kad je SFRJ imala i učestvovala u hladnom ratu, topničko-haubički divizion nikad u povjesti SFRJ nije bio na Visu, drugo, JNA se prilagođavala trenutnoj situaciji koja je bila u svijetu, a tp je NUK obrana, nikakav hladan rat, Tito i sve parole su išle na obranu domovine, tekovine revolucije, komunizma i socijalizma te bratstva i jedinstva. Sad nevid zašto netko u u svakom rovu vidi hladnoratovsku politiku, kaj nije SFRJ izabrala nesvrstanost baš da nebude uvučena u Hladni rat? Mislim da bivši oficiri ex JNA mogu to i potvrditi, svaki do jedan, ako ja griješim onda oprostite, ali sam uvjeren da hlatni rat se vosio samo protiv gore navedeih stvari i extremne emigracije.
  Mislim, ja sam to čitao dok je OROSt još otvarao teme, sad je izmjenjeo, piše da je građena u periodu hladnoratovskih djelovanja, a prije je pisalo za potrebe hladnoratovskog sukoba ili tak nešto:
  KONTROLNI TORANJ (KT) - OSMATRAČNICA - VIS - (HR)
  Gradnja JNA - HLADNORATOVSKI OBJEKT/ THE COLD WAR
  Znači, Vis je bio prva crta obran prema Jonskom moru te kontrola Odranskih vrta, znači, niš nije smjelo tu ući ili proć da Vis to ije znao i prenosio Komandi Ratne Mornanarice (JRM) u splitu i pomoćnoj, izdvojenoj komandi (JRM) u Kopru. Pošto je Albanija, Grčka i Turska imali uvjek neku krizu, Vis i njegovi objekti su u većini bili prešutno u stalnoj borbenoj spremi, e sad, kad je to bilo i u koem periodu, morala je ostat tajna, zato se stranci nisu smjeli iskrcavati na Vis. Jedan od čudnih događaja vezane za Vis, da ga je JRM napustila bez žešći borbi s tim da su izvukli, navodno, samo gorivo iz skladišta a da je sve ostalo trebalo biti netaknuto, a po ovim fotkama se vidi da nije.
  Jedan dio jedinice koja je bila u sastavu Viškog korpusa je i raketna baza i osmatračica na Prevlaci s kojom se još pravno borimo da bude naša, a glavna podmornička baza Visa nalazila se u Boki Kotorskoj. No ovo što pišem je rekla-kazala, treba uzet baš malo knjige i prostudirat a za to nemam živaca jer JRM i obalni potkopi i obrana Jadrana baš me nikad nisu zanimala, kao ni sad. No siguran sam da nijedan objekat u ex SFRJ nije izgrađen radi hladnoratovskih potreba koji se vodio između Varšavskog i NATO pakta, ma što god NUF pisao.
  Pošto ja nikad ne pišem bez argumenata:
  Prvotno napisano od HrvatskaPOVJEST.hr
  Po Izbijanju Drugog svjetskog rata, otok Vis je ponovno 1941. okupirala Italija, koja je odmah započela provoditi politiku opće talijanizacije, posebno u samom mjestu Visu gdje je imala nešto pristaša. Oni su se posebno okomili na članove HSS-a, koristeći metodu izgona uglednijih Višana u NDH. S porastom partizanskih akcija, metode vladanja postajale su sve okrutnije, uključujući strijeljanje talaca u Visu i Komiži i paljenje kuća po viškim selima. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. vlast na otoku preuzimaju Partizani. Vis je jedini dio nekadašnje Jugoslavije koji nikad nije zauzela njemačka vojska. Tada je na njemu bila smještena saveznička vojna zračna luka (danas pod vinogradima). Tito se sklonio na Vis u lipnju 1944. nakon njemačkog desanta na Drvar. Do zauzimanja Beograda u listopadu 1944. otok je funkcionirao kao središte partizanskih vlasti i savezničkih vojnih misija. Svo otočko stanovništvo koje nije bilo sposobno za borbu evakuirali su Britanci u logor El Shatt na Sinaju, gdje su mnogi Višani i umrli zbog loših uvjeta života. Povratak iz Egipta je izvršen tijekom 1946. godine.
  U socijalističkoj Jugoslaviji, Vis je zbog svog strateškog položaja bio otok zatvoren za strance ( zabrana dolaska stranaca je ukinuta tek 1989.) i čitav je pretvoren u veliku vojnu utvrdu. Na površini od svega 90 km2 nalazilo se preko 60 vojnih objekata, uključujući podzemnu vojnu bolnicu i tunel za zaklon ratnih brodova i podmornice iz luke u Boki Kotorskoj. Vis je imao direktne žičane veze s Splitom i Koprom s kojim se koristila isključivo vojska. Kroz cijelu dužinu Visa vojska je prokopala tunel radi brže komunikacije vozilima kroz koji se i danas Viščani koriste. Posljedica polustoljetne izolacije bilo je gospodarsko zaostajanje i nemogućnost turističkog razvoja, a s tim povezano i veliko iseljavanje stanovništva. Jugoslavenska vojska je napustila otok tek 30. svibnja 1992. godine, gotovo šest mjeseci nakon međunarodnog priznanja Hrvatske.
  Volio bih, stvarno, da povjesni znanci bolje objasne utvrde i vojne objekte Visa... rayer:

 • #2
  E, legendi svakojakih o Visu...ono, kako ne znate za tunel s jednog na drugi kraj otoka, kojim mještani voze utrke?
  Da.
  Enivej, ovo sam stavio prije na temu o Zadru:

  Evo par kupola.
  Prva se dobro vidi, druga je (pre)dobro kamuflirana, ali se u oba slučaja radi o tipu kupole "Mod. 3" talijanske ljevaonice ILVA (imala je čini mi se pogone u više gradova) - iste kao i u Zadru.

  Slike su pronađene na drugim forumima, i nisu moje.

  Ovdje je upravo lokacija ono što me rasturilo: slike su s ... VISA!
  Italija jest okupirala otok Vis 1941., i nije nemoguće da je stigla postaviti svoje kupole (npr. to su stigli postaviti po Korzici...) - ali mi se 99% čini da se ovdje radi o "reciklaži" kupola od strane JNA, što bi bilo prvi puta da tako nešto vidim.
  Ona prva slika je s komandnog mjesta "Vela glava", građenog 70ih godina 20. stoljeća - očigledno uz uporabu stare talijanske željezarije.
  BTW, iste su kupole (doduše malo teže varijante) Talijani koristili sve do početka devedesetih, pa što ne bi i JNA.
  Lokacija druge kupole je neposredno uz jedan mornarički potkop, pa mi i ovdje izgleda da se radi o "recikliranoj" kupoli, postavljenoj za "blisku obranu" potkopa.
  ...
  U međuvremenu sam pogledao na GE di je ona kod potkopa. Ne vidi se kako valja, jer je u slaboj rezoluciji, ali je ekipa stavila par dobrih slika. Radi se o rtu Nova Pošta, i kupola nije baš blizu potkopa. Po tipologiji gradnje i vanjskom izgledu kao da su je Talijani gradili, ali unutrašnjost fortifikacije nalikuje JNA tipologiji.

  Evo još par slika kupole iznad rta Nova Pošta kod potkopa:  Comment


  • #3
   Najvjerojatnije reciklaža, znaš da su ih postavljali i po Kalemegdanu u kopnene potkope.

   Comment


   • #4
    Obadvojica ste na FAR forumu, bar mi se čini, pa znate o čem pričam, ja jesam čuo-načuo da je jedan otok bio probušen tunelom za jedno vozilo, nebi ruku u vatru koji, ali i ja nevjerujem svemu napisanom. Zato pitah...
    ...ja navolim buljinge, vačinge, uvuđenje SFRJ u hladni rat, pa makar na mala vrata, mene zanima nečije mišljenje, pa onda činjenice i na osnovu tih činjenica pronalazak prave istine. Pazi, ako taj tekst stoji u Wikipedii i sličan na Hrvatskoj povjesti zašto bi ja nekim šarlatanima iz nekakve udruge povjerovao u njihove stavove i mišljenja. O'kej, ima ekipe, najvjerovatnije koji su kopetetni za te stvari u toj udruzi, ali sam skloniji ovim dvijema web stranici nego FAR-u.
    Vidi, jedan od odgovora, vezano ili nevezano za Vis je ovaj:
    Jugoslavija ( i Jadransko more kao usko , malo i kod njega su sva djelovanja vezana za kopno) je bila sastavni dio južno europskog vojišta koje je opet bilo južno krilo posebnih ratišta i VU i NATO.
    Tu su ti još i sve važnije operativne prostorije na tom našem južno europskom vojištu koji su ulazili u teritoriji jugoslavije , svi strategiški pravci su na našem vojištu su ili u značajnijim djelovima ili potpuno vodili kroz Jugoslaviju bilo padsko - ukrajinski ili egejsko - ukrajinski kod NATOA ili ukrajinsko - padski i ukrajinsko - egejski kod VU.
    Tako da je jugoslavija imala značajnu ulogu u hladnom ratu iako je bila neutralna , uopče JNA se pripremala za obranu od oba potencijalna neprijatelja , mada je veča opasnost dolazila od VU , tako da u slučaju rata na evropskom ratištu nebi jugoslavija ostala nedirnuta .
    Vis je tu imao značajnu ulogu kao baza JRM čija je opet zadača bila da brani jadran , otoke i obalu od agresije iz pravca otanskih vrata ili iz strategiskog padsko - ukrajinskog pravca.
    Znači da SFRJ, u tom smisli, nije bila u Hladnom ratu, kako se navodi, a opet s druge strane, pasivno je bila uvučena u njega. Ali nebitno, Švicarska od pamtivjeka nije vodila rat, uvjek neutralna, ali je imala objekte za NUK borbu.
    Opt, drugi baš nevažni mail koji sam dobio:
    Mi smo graničili sa centralno evropskim vojištem koje je bilo najvažniji dio evropskog ratišta ( koncentrirane glavne snage, koncentracija nuklearnog oružja ,politički značaj, največe države...) i potezao se pravcem pariz-berlin -moskva . Tako da u tom smislu ovi pravci koji prolaze kroz jugoslavenski dio južno evropskog vojišta imaju značaj i ulogu pomočnih pravaca.
    Južno evropskim pravcima (ovi gore navedeni) osiguravaju "uspješan" prodor i VU i NATOA kroz sjeverozapadni dio jugoslavije i panonske nizine i italiju i južnu francusku dalje VU da najkračim putem ugrozi duboku pozadinu NATOA obuhvatom sa juga na centralno evropskom ratištu i isto tako kontra da NATO udari u pozadinu VU jednim od gore navedenih pravaca u južni bok VU kroz ukrajinu ( milano - budimpešta - kijev ili kontra)
    nemoj da te zbuni južno evropsko i i sredozemno pomorsko vojište ono se zbog specifičnog položaja jugoslavije (i nekih drugih sredozemnih država) isprepliče sa južno evropskim vojištem.
    Uopče jugoslavija je graničila sa nekoliko članica VU, imala je poseban položaj u sredozemlju , vezala je nekada povjesni pravac (koji se mogao opet aktualizirati) tz . malo aziski - panonski strategiski pravac ili opet kontra ovisi o tome tko izvodi napadnu operaciju i uopče odnos VU- NATO.
    jugoslavija se je pripremala za agresiju kao neka tvrđava , i armija se pripremala i stratgiskim konceptom i doktrinarno na dugi i iscrpljujuči rat , ali u takvom odnosu snaga samo je pitanje vremena kada bi bila pregažena bilo jedne , bilo druge strane ( najvjerojatnije VU) .
    Eto jugoslavija je bila nesvrstana blokovski ali u sučaju rata zbog svog strateškog položaja nebi ostala van , "neutralna".
    Znači, objekti Visa, nikako nisu rađeni zbog:
    Hladni rat je bio politički sukob između zapadnih sila predvođenih SAD-om i istočnih sila predvođenih SSSR-om koji se vodio od 1945. do 1991. Hladni rat je vođen, tada, svim mogućim sredstvima, no globalno nikada nije prerastao u masivni oružani sukob svjetskih razmjera. Hladni rat je primarno obilježen ekonomskim, političkim i propagandnim "sukobima" između Zapada i Istoka, s ciljem suzbijanja utjecaja neprijateljskog bloka.
    Već baš suprotno od toga, da malo podsjetim političku kartu iz tih vremena:

    Znači, ti objekti nisu u nikakvom slučaju građeni po nalogu članica Varšavskog ugovora ni NATA već za osobne potrebe JNA u svrhu obrane SFRJ, o tom pišem!

    Comment


    • #5
     Vis sa svojim isturenim položajem na sredini jadranskog mora uz pomoć suvremenih protubrodskih raketa polovi komunikaciju između južnog i sjevernog Jadrana. Drugi manji otok sa približno sličnim položajem i rezervnom ulogom umjesto Visa je otok Lastovo.

     JNA je imala 5 baterija BROM-ova

     Od sjevera ka jugu

     1. M. Lošinj
     2. Vis
     3. Lastovo
     4. Luštica (ulaz u BK zaljev)
     5. školska/rezervna baterija (mislim da je isto Crna Gora (Radovići) ali u unutrašnjosti bez borbenog položaja)

     Ujedno prema zadnjoj organizaciji obalske obrane, samo su M. Lošinj, Vis i Lastovo imali status utvrđenog oslonca, iako su mnogi drugi otoci (i obala) imali baterije obalnih topova.

     Comment


     • #6
      I opet nepišemo o tom, već dali su objekti građeni za potrebe Hladnog rata ili ne i to na Visu!
      Lastovo

      Lastovo (hrv. Lastovo, ital. Lágosta, lat. Augusta Insula, grčki. Ladestanos) je ostrvo u hrvatskom delu Jadranskog mora. Nalazi se 14 km prema jugu od ostrva Korčule.
      Upravnom podelom pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
      Površina ostrva je 41 km². Po dužini je 10 km, a po širini 5,8 km. Najviši vrh ostrva je Hum (417 m). A broj stanovnika ostrva je 835 st. (2001.)
      Oko ostrva Lastova se nalazi 46 ostrvica i hridi. Samo ostrvo Lastovo je najveće ostrvo u Lastovskim ostrvcima, koje se grana prema severoistoku prema ostrvcima Lastovcima.
      Najveću razruđenost imaju severozapadna i zapadna obala. A Lastovo je najšumovitije hrvatsko ostrvo sa preko 70 odsto šumovite površine.

      ostalo na: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Ластово
      Evo ja sam sluzio 1990/91 vojni rok na Lastovu kao pripadnik Mornaricko Priobalne Diverzantske Pjesadije u kasarni "Marsal Tito" u mjestu Ubli, tamo je jos u toj kasarni bilo nesto mornara, zatim jedan vod PVO na 20/3 topovima i jos je bilo nekih rodova ne sjecam se tocno kojih, pjesadije je bilo najvise ja sam bio 2. četa 1. vod (za interventne namjene), kasnije smo nas nekoliko prebaceni u kasarnu s mornarima u Jurjevoj Luci, a bili smo smjesteni u objektima za ofivcire s brodova-ti objekti su bili malo udaljeniji od same kasarne gdje su bili mornari i bilo je super, nas 6 je cuvalo neke objekte i tunele u kojima su bile mine SAG-1 i SAG-2 i torpeda. Eto ne znam sta da jos napisem pa slobodno pitajte sta vas zanima, volio bih da cujem jel ima jos nekoga da je bi na Lastovu tih godina ili prije.
      Evo za sto ja znam gdje je sta bilo od objekata. Dakle na slici je naznaceno sve, onaj otok Mrcara gdje se drzala mrtva straza, ja nisam cuo za onaj pokolj vojnika, kod nas su se svi trgali da idu tamo jer je islo 10ak vjnika i jedan podoficir, svi su pricali da je raj tamo bio, jelo bolje nego drugdje, dalo se nabaviti alkohola,a podoficir se stopio s vojnicima, tako da nije nikoga maltretirao, moglo se raditi sto su htjeli, navodno su se ubijali mufloni i jeleni lopatari i pekli, ja nisam bio pa ne znam,ali svi koji su bili jednom htjeli su opet ici tamo, kazu da je na sve licilo samo ne na vojsku, bez kontrole, potpuno slobodni, vojnici su radili sto su htjeli, smjeli su pcati kad su htjeli tako da nije bilo pravdanja metaka, na svaki šum nečega smiješ pucati


      Znači, neidi u OT, već je tama Vis.

      Comment


      • #7
       Pitanje je suvišno, sve fortifikacije u ex FNRJ, SFRJ od 1946. do 1990. su rađene zbog hladnog rata.

       Comment


       • #8
        Neistinito, rađene su isključivo zbog obrane SFRJ...
        ...unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja, obrane suveriniteta, tjekovina revolucije, bratstva i jedinstva, itd...
        ...nitko nikad nije spomenu da se Juga sprema ući u Hladni rat, već suprotno, u nesvrstanosti tražila obranu ili od Varšavskog ili NATO pakta.
        Nemožeš imati Hladnoratovske objekte ako nisi u Hladnom ratu, možeš imati objekte za obranu i zaštitu od nuklearnih ili inih udara, napada i sl. ali nikako Hladnoratovske objekte.
        To kao da bi ameri imali protuTurske utvrde ili dvorce iz srednjeg vijeka, ili neznam Egipadske piramide iz tih razdoblja za borbu protiv Turaka, za borbu između Engleza i Škota ili za Egiptska osvajanja srednjeg neznam čega...
        ...ili Brazil da ima Drugosvjetskog rata bunkere, zašto bi to imali?
        Objasni mi i stvar je riješene. Zašto je Juga imala Hldnoratovske utvrde (kako ti kažeš fortifikacije) kad u tom ratu nije učestvovala?

        Malo logički i razmišljaš, iako ću se baviti uzgojom tuna, ja ću napraviti za svaki slučaj i svinjac, nikad se nezna...

        To me zanima, a o fortifikacijama, pisat ćemo na posebnoj temi.
        Nakraju krajeva, predajem se, sve utvrde u ex Jugoslaviji napravljene su za potrebe Hladnog rata u kojem nikad ex Jugoslavija nije ni učestvovala ni planirala učestvovati.

        Comment


        • #9
         rađeni su i zbog napetosti sa Talijanima vjerovatno,a i svakakve su opciije dolazile u obzir u hladnom ratu,radilo se to mislim i zbog toga,svašta se moglo desiti.jedino nisu građene zbog opasnosti od extremne emigracije,,odkud njima brodovi???? nisu imali normalno ni pješačko oružje kad su ono upali 70ih il kad.

         Comment


         • #10
          Ma ja se kao klinac sjećam da nam je uvjek prijetila ta neka emigracija, naravno da se nije okupljala vojska emigranata na Jugu kao na Kubu u Zaljevu svinja. Ali definitivno opisane utvrde na Visu nisu Hladnoratovske utvrde. A opet ponavljam da se predajem i ako oni napišu da su iz Balkanksih ratova i to ću im priznat.

          Comment


          • #11
           Po meni, ovo je natezanje oko totalno sekundarnih stvari.
           Ono doba je bilo doba "hladnog rata". Ako su te fortifikacije (na Visu ili bilo gdje drugdje) rađene tada, onda se stvarno radi o utvrdama iz doba hladnog rata, kompletno nevezano za nekakvu blokovsku podjelu, ono, da je NATO ili VP naređivao nekakvu gradnju.
           Fala Bogu, napeta situacija koja je tada vladala u svijetu doprinijela je tome da groznica naoružavanja i pripremanja za rat zahvati sve strane, i "svrstane" i nesvrstane.
           Ako netko danas govori o tim utvrdama kao o "hladnoratovskim utvrdama", onda prvenstveno govori o vremenu kad su nastajale, a također s ciljem da se one pokušaju staviti u nekakav širi kontekst, pa makar i zbog komercijalne revalorizacije: npr. jugo utvrde možda nikog ne bi zanimale, ali kad se kaže "HLADNORATOVSKE!!!!111One!!!" onda će se ekipa možda i zainteresirati...:mrgreen:

           Podsjeća me na rasprave po talijanskim fortifikacijskim forumima, treba samo gledati odgovore kad netko stavi "NATO utvrde" (čisto poradi razlike od onih građenih prije/za vrijeme WW2), pa kad ekipa krene divljati i negodovati...

           Comment


           • #12
            Prijatelju to je odgovor koji me zadovojio, iako moramo razjasniti da Hladni rat nije doba već razdoblje, ali to više nije ni bitno. No, uglavno to je to, svaki pakšu stavi na neku utvrdu etiketiranu naljepnicu da da težinu toj utvrdi.

            Kad smo kod sjećanja, tako sam na jednom forumu vodio raspravu o nazivu broda nosač aviona ili brod aerodrom...

            Comment


            • #13
             U trenutku kad je isprobana prva atomska bomba iste mikrosekunde možemo reći da nastupa period haldnoga rata..malo kasnije baca se prva pa zatim druga atomska bomba..u toj utakmici odbrana mora odgovoriti na taktiku napadača... a to su sve dublji objekti sa pancirno heremetičkim vratima, ventilacijskim sustavom.... a to sve imaju objekti na tj u Visu..i puno je pravilnije reći za te objekte da su hladnoratovski..ili THE COLD WAR (to je ispravna kalsifikacija koji ovi sa FAR-a očigledno kuže) a i bolje zvući... mislim da je ova ekipa na FAR-u u pravu da si ti malo "zabrijao" Lupuse ...

             Comment


             • #14
              Ne brij, tada je trajao II WW kakav hladni rat. Mislim da ništa budalastije nisam do sad pročitao, po tvom je Maria Kiri počela Hladni rat jer izučavala radioaktivne čestice. Nepiši budalaštine...
              ...pri isprobvanju atomskih bombi u Nevadi te poslje bacanje na japanske gradove, Varšavski pakt (bio potpisan u Varšavi (odatle naziv) 14. svibnja 1955.) i NATO (osnovan je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora) nisu bili ni u povojima a UN (Povelja Organizacije ujedinjenih naroda je potpisana 26. lipnja 1945.) je postojao kao liga narada(osnovanu 1919.). Onda su krivi za hladni rat i rimljani koji su podjelili svoje carstvo na istočni i zapadni blok, tj. carstvo. Pa nemogu vjerovat što čovjek bubne i ostane živ. Uporabom NUK oružja, bioloških agenasa i kemijski otrova nastao je novi način ratovanje i strategije, isto kao i sad period terorističkih napada, no to je druga tema.
              Kakvi Hladnoratovski objekti, pa JNA nije bila ni u kom dijelu svoje opreme spremna za bilo kakv takav sukob;
              osobno mislim da je prva propagandne izmišljotina bila veličina i snaga JNA.Mi smo:
              1. Poslednji u svetu u naoružanje uveli repetirku, M48, psole II SR.
              2. Uveli u naoružanje PAP-ovku (Simonov) 1959 kada su u Varšavskom paktu uvodili AK-47 a u NATo imali FN, FAL, Hekler puške kalibra 7,62x51mm NATO
              3. Uveli u naoružanje M70 (AK-47) u vreme kada su u SSR planirali AK-74 5,45 mm i kada je na zapadu uveliko uvođen 5,56 mm NATO
              4. Uvozili MiG-21 kaa je varšavski pakt imao MiG-23, koji nažalost nikada nismo nabavili
              5. Nikada nismo nabavili Su-25 a imali ga ne samo varšavski pakt nego i neke azijske zemlje
              6. Nismo licencno krenuli u proizvodnju Dassault Mystere IV nego primili F-86 Sabre
              7. Nismo licencno pravili F-5G nego nastavili kupovinu MiG-21 (gde bi nm bio kraj da smo pravili F-5G?)
              8. Kupovali T-55 60ih i 70ih godina kada je Istok imao T-62 i T-72 tenkove.
              9. Zamenjivali F-84G sa J-1 Jastreb koji nije bio ni prineti nosivosti F-84
              10. Nismo nabavili SA.4Krug i SA-5 Volga sisteme a svi su ih imali
              Da ne pričam dalje...
              Otok Vis, Željava, Gotenica, Svetica, Konjic, KUK-0, Tkalčićeva i svi ostali objekti su bili sklonišna i skladišta za NUK napade, tj. protiv posljedica. A ne za za stratešku neku obranu. A što se tiče definicije koliko oni (NUF) kuže je radioaktivni dvogled, kalašnjikov je oružje hladnog rata, ciljničke sprave s tricijem su nuklearni nišani i da ih dalje ne sramotim što sam sve pročitao i čuo od njih. Obrana se nikad u povjesti nije zasnivala na na skrivanju i ukopavanju, možda u nekim bitkama, u drugim svim segmetima zasnivala se direktnim sukobom, ameri da bi izbjegli žrtve u svojim redovima, jer ljudstvo je najskuplje oružje, je primjenilo taktiku dalekometnog ratovanja, do tada su neprijatelji ratovali u direktnom kontaktu. Napad-obrana-obrana.napad. Prvi začetnik dalekometnog ratovanja je bio Hitler s pokušajima napada Engleske s V-1 i V-2 a drugi japanci s slanjem zapaljivih balona na ameriku.
              Povjest razvoja oružja je jedna grana znanosti a povjest ujedinjenja političkih struktura u vojne saveze je druga grana povjesti. Sjedni, jedan, na povjesti u osnovnoj školi nisu te niš naučili...
              ...buklearni dvoglede!

              Mnogi proizvodi su nastali posljedicom hladnog rata, računala, internet, sateliti, odlazak čovjeka na mjesec, mobiteli, ali to nisu hladno ratovski objekti i predmeti, tako i ovi objekti, nastali su posljedicom i novim načinom ratovanja u to vrijeme. Zašto su svi ti objkti napušteni za vrijeme ratova na ovom prostoru od 1991-1996? Jer nisu nikako bili ratni objekti.

              Vidim da ti ne kužiš o čem pišeš u svom postu, jer tvoj odgovor meni je idiotski, to ja kao da ja napišem:
              "Turci su u srednjem vijeku napravili obrambene kule protiv napada francuskih legija pod vodstvom Napolona gdje je Mojsije poveo Židove u borbu proti Palestinaca a Palestinci su radili obranu od Karla Velikog koji je objavio rat Inkama a Inke su se borile protiv Španjolske kraljevine koja je u isto vrijeme se natjecala s Vijatnamom za tehničkim dostignućima prema Južno Afričkoja Republici koja je podržavala crnački pokret u Americi a Amerika je bila zauzeta sa Vijatnamskim ratom u koji se nije htjela umješata Rusija jer je oslobađala Irak od zapadnjačnih utjecaja koje je uveo Julije Cezar a podržala kraljevina Jugoslavija koja je caesku Rusiju nagovarala da ne prodaje Aljasku jer kopajaći Suez englezi bi mogli preuzet vlast kralja Artura gdje španjolska vlada nebi imala premoć na Bosporu naspram Portugalu a svemu tome je rezultirano izgradnjem u Kragujevcu Ćele Kule i hladnoratovskim fortifikacijama na Visu."..."i baš sam faca što sam skužio sve to..."

              Comment


              • #15
               Prvotno napisano od falanga92
               Pitanje je suvišno, sve fortifikacije u ex FNRJ, SFRJ od 1946. do 1990. su rađene zbog hladnog rata.
               ... u potpunosti se slažem sa tobom.. radi se o hladnoratovskim objektima točka.

               Comment

               Working...
               X