Obavezno pročitati

Obavezno pročitati Module
Collapse
No announcement yet.

Razarac "Split" (R11) original foto

Page Title Module
Move Ukloni Collapse
X
Conversation Detail Module
Collapse
 • Filter
 • Vrijeme
 • Show
Clear All
new posts

 • Razarac "Split" (R11) original foto

  Evo zanimljive fotke. Radi se o razaracu "Split" koji se gradio u Splitu od 1935.-1958. kada je uvrsten u sastav JRM kao R-11 Split. U "sluzbi" je bio do 1985. kada je povucen i razrezan.

  (Ne brkati sa VPBR-31 Split koji je "tukao" po Splitu 1991. godine, zapravo se radilo o ruskoj fregati (NATO oznaka "KONI") a u JRM je klasificiran kao VPB (veliki patrolni brod)).

  Da li netko moze ustanoviti gdje je ova fotka snimljena ? Posto nije moje podrucje molio bih i objasnjenje za "beretku" ovog vojnika (mornara ?).
  Sve u svemu po mom misljenju rijetka fotka (za JNA) pogotovu zato jer je brod ocigledno u ratnoj luci i fotka je napravljena "privatno".


 • #2
  Evo dobio sam informaciju da se najvjerojatnije radi o Pulskoj luci.

  Comment


  • #3
   Vojnik mornaričkodesantne pešadije

   Comment


   • #4
    Prvotno napisano od tenkist Vidi poruku
    Vojnik mornaričkodesantne pešadije

    baš tako u potpunosti se slažem sa kolegom

    Comment


    • #5
     R-11 se počeo graditi u Splitu 1939 (projekt je odobren 1938), kasnije su Talijani i Njemci kretali da ga dovrše ali nijesu odmakli od stanja u kojem su ga zatekli.
     1947. brod je odtegljen u Rijeku, gdje je nakon deset godina završen. U sastav RM je svečano ušao 1958. Sasvim sigurno, subjektivno i objektivno: najlepši brod koji je JRM ikad imala. Stari mornari se sjećaju da se na svim brodovima u Floti dizala i spuštala vojnopomorska zastava - na trubu sa R-11. U artiljerijskom smislu – najubojitiji brod kojeg je imala JRM, teorijski je mogao ispaliti po granatu 127 mm u sekundi. Impresivan u svakom pogledu, posada je brojala preko 250 mornara i starješina, mnogo kasnije poznatih kadrova je počelo mornaričku službu upravo na njemu. A i dosta poznatih mornaričkih faca je komandovalo ovim brodom, moguće da je najpoznatiji bio narodni heroj kbb Petar Peko, kasnije admiral. Film jugo-inostrane kooprodukcije o pobuni K.u.K. mornara u Boki Kotorskoj 1918, snimljen je uglavnom na njemu.
     1977 je izbrisan iz Flotne liste i remorkerima odtegljen u Pulu, tu je služio za nastavni rad i obuku. Do početka 80-tih je bio vezan na Fizeli, nakon toga kod minske radionice i skladišta ispod Muzila, gdje je i nastala ova gornja slika . Brigada mornaričko desantne pješadije je inače bila stacionirana na drugoj strani, ispred otoka Katarina tako da je na fotografiji najvjerovatnije neko od njenih malobrojnih pripadnika angažovanih na obezbjeđenju tog dijela muzilskog kompleksa. 1985, brod je odtegljen u Tivat, izrezan i istopljen u pećima nikšićke željezare. Tadašnji načelnik Vojnopomorskog muzeja u Splitu je pokušao isposlovati da se komandni most i topovske kule demontiraju i prenesu u muzej. Nije bilo razumjevanja, tako da danas u postavci na Gripama postoji samo nešto fotografija, model broda i neki eksponati iz kormilarnice (kormilo, kompas, telegraf...ako je neko iz Splita ili okoline nedavno pohodio muzej neka dopuni).
     Ima po netu dosta ijepih fotografija R-11, uglavnom snimljenih u reprezentativne svrhe, mislim da je ova najljepša a konkuriše joj jedna snimljena iz slične pozicije ali suprotnog boka, gdje je posada postrojena za odavanje rubnog pozdrava.

     Uploaded with ImageShack.us
     Zadnja izmjena saputnik plavetnila; 20-04-11, 19:04.

     Comment


     • #6
      Hvala na detaljnim podacima. Moram priznati da nisam znao za ovaj brod. Kada sam na prvu vidio ovu fotku mislio sam da se radi o stranom brodu. Onda sam malo "pronjuskao" po net-u i stvarno bio zadivljen povjescu i izgledom ovog broda. Slazem se u potpunosti najljepsi brod JRM-a. Steta sto je zavrsio u rezalistu.

      Comment


      • #7
       Rijetke su "neformalne fotografije" R11 poput ove koju si postirao.
       Inače, negdje početkom 70-tih je imao dramatičnu havariju u kojoj su stradala tri mornara i dva podoficira: nakon remonta u probnoj vožnji maksimalnom snagom, došlo je do pucanja cijevi parovoda u hodniku kotlarnice. Pregrijana para, mada nije kondenzovana kao ona iz zatvorenog lonca, ima nevjerovatno burnu ekspanziju kao svi gasovi pod pritiskom tako da je ovih nekoliko nesrećnika bilo filetirano. Navodno je prizor bio toliko užasan da su u kotlarnicu da pokupi ostatke poslali zastavnika alkosa kojeg su prethodno nalili rakijom. Mislim da je brod imao jos jednu havariju, u gornjoj prednjoj topovskoj tureli, prilikom snimanja filma "Bokeljski mornari", tada su povrijeđena tri člana posade.
       Evo jedne fotografije gdje posada u svečanim uniformama daje rubni pozdrav. Ima u stvari jedna ljepša, gdje je ta situacija snimljena sa istog boka ali pod uglom no nikako da je pronađem.

       Uploaded with ImageShack.us

       Comment


       • #8
        Pozdrav svima na forumu. Novi sam ovdje, a stari razarač Split sam dobro upoznao, dok je još bio u Lori. Napravio sam nedavno i njegovu maketu, mislim da je jedina osim one splitske iz muzeja. Kad prokužim postavljanje fotki na ovom forumu, dodaću i par svojih sa broda. BTW, tragedija u drugom kotlovskom se desila poslije remonta u Tivtu, probna vožnja je bila obavljena, a parovod je pukao u zadarskoj luci kod parospremanja (priprema broda za plovidbu). Pričao mi je to jedan zastavnik sa broda, on je rekao da je bilo 6 podoficira i jedan mornar, da su ih sve našli dolje kod fundamenta kotla, jer je para prvo ispunjavala gornji dio kotlovnice. inače to je suhopregrijana para, temperature preko 400 stupnjeva celzijusa i pritiska 30 atmosfera. Bio sam u kotlovnicama, po visini su kao dvokatnica, po galerijama silaziš kao u pakao.
        Ali brod je bio krasan.
        http://www.crna-kraljica.com/models/2010/E005.jpg

        Comment


        • #9
         Pozdrav kolega Minolovac i dobrodošli! Vaša maketa je idealna za "upoznavanje" sa razaračem. Kao i ostale makete što ste izložili na "Palubi".

         Comment


         • #10
          Dobra maketa.
          Rijetko se susreću makete manjih ratnih brodova. Najčešće viđamo Bismarcka, Hooda i ostale poznate kapitalne plovne jedinice, dok se razarače vidi jako rijetko.

          Comment


          • #11
           Moj tata je bio radarista dvije godine na razaraču "Split". Imam jednu sjajnu fotografiju cijelog broda. Pratio je Tita na putu u Afriku.

           Comment


           • #12
            Nikako nisam uspio postati slike sa onom spajalicom, pokušaću preko imiđ štake.


            Uploaded with ImageShack.us


            Uploaded with ImageShack.us


            Uploaded with ImageShack.us
            Lako me je prepoznati, ako dodate dvadesetak kila i odbijete 50% lasi

            Comment


            • #13
             Hvala ML na odličnim fotografijama, tu je R-11 u prirodnom ambijentu, na svom veznom mjestu u Lori. Da li je ova "topovska" borbena stanica imala i ime ili samo broj? Hvala i na dodatnim podatcima o tragediji na"Splitu", da budem iskren: do sad sam se naslušao konradikcija da se dogodila i da nije i da jeste ali ne tako teška.

             Comment


             • #14
              Po njemačkom su topovske kule označavane slovima A,B,C i D. (Anton, Berta, Casar i Dora) od pramca prema krmi. Englezi su imali oznake A,B,X i Y. Kod nas ne znam da li su bile posebne oznake kula. Imam originalni raspored naoružanja s razarača i na njemu na svakoj kuli piše samo P.A.TOP 127 mm. Kod nas su na brodovima bile BS i KM (borbene stanice i komandna mjesta) Brojevi BS su išli od prove prema krmi, a svaki brodski odred je imao svoje KM. OKM je bio komandni most, osnovno komandno mjesto. Ustrojbeno je bilo 7 brodskih odreda, npr prvi je bio navigacijsko brodarski i KM je bilo na mostu. Drugi je bio artiljerijsko raketni, treći podvodnih oružja, četvrti veze, peti pogonski, šesti intendantski i sedmi sanitetski. Ovisno o veličini i namjeni broda, nekih odreda nije bilo, ili su bili uklopljeni u najbliži srodni. Na žalost nemam knjige borbenog rasporeda od razarača, a bojim se da je sad kasno tražiti nekog tko zna. Možda se ipak netko javi, pa razjasni.

              Comment


              • #15


               evo jednog zanimljivog negativa, vezanog uz ovu temu.
               Uploaded with ImageShack.us

               Comment

               Working...
               X